Opplegg til vinnerbøker

 

I Ungdommens kritikerpris leser sju videregåendeklasser fra hele landet de fire nominerte bøkene til Kritikerprisen. Elevene har to måneder på å lese tre romaner og ei diktsamling – som alle er ment for voksne lesere – gjøre seg opp en mening og kåre ungdommenes favoritt. For deg som norsklærer er det en unik måte å gjøre norsk samtidslitteratur relevant – både i og utenfor klasserommet. Representanter fra de sju klassene møtes i Oslo i april og blir enige om hvilken bok som er den verdige vinneren. Dagen etter får alle klassene møte forfatterne og prisen deles ut. Det er ungdommene selv som styrer showet, det er de som intervjuer forfatterne, står for underholdningen og leder utdelingen.

Siden første kåring i 2006 har Ungdommens kritikerpris etablert seg som en spennende og annerledes litteraturpris i Norge. Ungdomsjuryen er uforutsigbar og har satt ungdom, lesing og litterær smak i et annet lys enn det vi vanligvis blir presentert for. Elever fra snekkerlinje, mekkelinje, mediefag, hest- og hovslager, frisør, helse- og sosialfag og studieforberedende har vært representert i juryen. Og fra alle kanter av landet; Karasjok i nord til Kristiansand i sør. Og det har vært skoleleie ungdom, flinkisene, de som aldri har lest en bok, dyslektikere og bokslukere. Det er alle disse som har fortalt en annen historie om lesing og engasjement blant unge i Norge i dag. Ledende litteraturkritikere trekker i dag fram prisen som en av de mest interessante prisene i Norge.

Hvert år inviterer vi alle landets videregående skoler til å søke om å bli juryklasse, men søkertallet har gått nedover de siste årene. Vi har skjønt at mange lærere opplever prosjektet som ambisiøst og kanskje litt overveldende. Vi tenker derfor at dere kan bruke årets vinner som en test på om deres klasse vil trives som juryklasse. Her finner dere forslag til oppgaver og samtaler dere kan ha i forkant og etterkant av lesingen, og om det faller i smak, er neste skritt å søke. Søknadsfristen er 16. oktober og mer om prosessen finner dere her. Uansett vil dere ha lest en knakende god bok!

Generelle opplegg
Opplegg til «Kvit, norsk mann» – vinner i 2023
Opplegg til «Gjentakelsen» – vinner i 2024

God lesning!
Foreningen !les

 

Samtale: Vigdis Hjorth snakker om «Gjentakelsen» med de unge leserne (f.v.) Lea Christine Lien og Sanna Ødegaard. Foto: Naomi Westbye.