Utdeling av Ungdommens kritikerpris 2020

Storjury: Onsdag 4. mars var to representanter fra hver juryklasse samlet i Oslo for å diskutere seg fram til en vinnerbok. Torsdag 12. mars får vi svaret når Ungdommens kritikerpris deles ut på Sentralen i Oslo. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Foreningen !les inviterer til utdeling av Ungdommens kritikerpris torsdag 12. mars klokken 1400 på Sentralen i Oslo. Statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Knut Aastad Bråten taler.

180 elever fra syv juryklasser i videregående skole har de siste fire månedene lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære bøker utgitt i 2019. Torsdag 12. mars kårer elevene vinneren. Juryklassene og nominerte forfattere vil være til stede under utdelingen. Dette er 15. gangen prisen blir delt ut.

Sted: Sentralen, Marmorsalen. Øvre Slottsgate 3 i Oslo
Tid: Torsdag 12 mars kl. 1400

De nominerte er:
Hvor lenge varer vi av Mari Andreassen (Cappelen Damm)
Voksne mennesker av Marie Aubert (Oktober)
Vi er fem av Matias Faldbakken (Oktober)
Det andre namnet. Septologien I-II av Jon Fosse (Samlaget)
Svamp av Morten Langeland (Flamme)
Hvit hare, grå hare, svart av Øyvind Rimbereid (Gyldendal)
Bergverket av Ingvild Schade (Cappelen Damm)
Mødre og døtre av Tiril Broch Aakre (Flamme)

Nominasjonsjuryen har bestått av Ida Lødemel Tvedt, Katrine Judit Urke og Elin Kittelsen.

Årets juryklasser er:
Viken: Bleiker vgs. (3. kl. påbygg)
Viken: Nannestad vgs. (2. kl. studie)
Vestland: Olsvikåsen vgs. (2. kl. studie)
Telemark og Vestfold: Skien vgs. (2. kl. studie med danse- og dramafag)
Trøndelag: Trondheim katedralskole (2. kl. studie)
Trøndelag: Johan Bojer vgs. (2. kl. studie)
Agder: Kristiansand Katedralskole Gimle (2. kl. idrett)

Kontakt:
Bjarte Bakken
Prosjektleder for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les
Tlf.: 975 69 190
Epost: bjarte@foreningenles.no

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris ble utdelt for første gang i 2006 og er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen. Ungdommens kritikerpris er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående skole.

Les mer på www.ungdommenskritikerpris.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997 og som i dag har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i Bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet. Formålet er å arbeide for å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Foreningen !les har tiltak i skolen og på alternative arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i poesislam og Bokstart. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer på www.foreningenles.no