Ungdommens kritikerpris 2024: Juryens begrunnelse

Storjuryen i Ungdommens kritikerpris på Sentralen i Oslo. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Juryklassene i videregående skole kåret i dag Gjentakelsen av Vigdis Hjorth til vinner av Ungdommens kritikerpris 2024. Her kan du lese juryens begrunnelse.

Gjennom åtte uker har vi lest fire bøker i ulike sjangre som er annerledes enn det vi er vant til. Noen av oss leser mye, og noen leser nesten aldri. På tross av dette ble vi engasjert i bøkene og diskusjonene rundt dem. Selv om det ikke er bøker vi ville velge i bokhylla selv, har alle bøkene engasjert på ulikt vis.

Alle bøkene var interessante, men vinnerboka traff oss spesielt godt. Når vi var ferdige med boka, satt vi igjen med mange forskjellige tanker og følelser. Dette er en bok som det er lett å kjenne seg igjen i. Man kommer tett på hovedpersonen i alle bøkene, men jeg-et i vinnerboka er så sterkt at vi fikk oppleve et helt nytt liv.

Boka er lett å lese og forståelig, samtidig som den handler om dype og viktige temaer. Balansen mellom det tydelige språket og den vanskelige tematikken, var mesterlig utført. Språket er hverdagslig og det er flere gode formuleringer som man sitter igjen med. Samtidig, gir boka gir rom for tolkning og refleksjon som gjorde den interessant å diskutere i klassen og i storjuryen.

I boka er det en voksen dame som ser tilbake på livet sitt. Forfatteren beskrev hovedpersonens yngre jeg på en troverdig måte. Det var godt driv i fortellingen som gjorde at vi ville leste videre. Slutten på boka overrasket mange, og det tok den opp på et nytt nivå.

Vinnerboka er den som appellerer mest til oss ungdom, fordi det var den vi kunne kjenne oss mest igjen i. Den beskrev hvordan det er å gjøre ting for første gang, som å bli forelska og dra på din første fest. Vi følte at vi lærte av boka og satt igjen med nye perspektiver. Boka er en døråpner for samtaler om tabubelagte tema som det er viktig at vi snakker om. Den viser at det er flere som har opplevd vanskelige ting og at du ikke er alene.

Vinneren av Ungdommens kritikerpris 2024 er Gjentakelsen av Vigdis Hjorth!

Les pressemelding her