Ungdommens kritikerpris 2022 til Carl Frode Tiller

Storjuryen på scenen før de utroper Carl Frode Tiller til vinner av Ungdommens kritikerpris 2022. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Carl Frode Tiller ble i dag tildelt Ungdommens kritikerpris for romanen «Flukt» (Aschehoug).

Elever fra sju juryklasser i videregående skole har de siste fire månedene lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære bøker for voksne utgitt i 2021. Bøkene ble nominert av en jury fra Norsk kritikerlag. I dag kåret elevene «Flukt» av Carl Frode Tiller til vinner av prisen.

– Takk til ungdommene i juryen som har bestemt at Flukt skal vinne Ungdommens kritikerpris. Det gjør meg stolt og veldig, veldig glad. Det er storslagent, fantastisk! Kos dere videre i dag. Tusen takk! sa Tiller i en videohilsen til juryklassene under utdelingen på Sentralen i Oslo.

I juryens begrunnelse for valg av vinnerbok heter det blant annet:

Vinnerboka viser fram usikkerhet rundt egen kjønnsidentitet på en troverdig måte, og hvordan forventning om maskulinitet kan føre til isolasjon og manglende kommunikasjon. Hovedpersonene flykter fra seg selv, og rolleleken fører til slutt til den tragiske døden som boka sirkler rundt. Det skal være rot når man mister et barn, og dette viser forfatteren godt gjennom bokas komplekse komposisjon.

Les hele juryens begrunnelse her

– Ungdommens kritikerpris viser oss, gang på gang, at ungdom tåler og setter pris på en litterær utfordring. Når årets jury forteller om årets leseopplevelser, er det de bøkene de har kjempet med som har festet seg hos dem og som de ønsker å diskutere. Et klart flertall av årets jurymedlemmer har hatt en slik opplevelse av motstand og mestring i møte med Flukt, sier prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les, Petra Helgesen.

De nominerte var:
Stargate. En julefortelling av Ingvild H. Rishøi, Gyldendal
Flukt av Carl Frode Tiller, Aschehoug
Emily forever av Maria Navarro Skaranger, Oktober
Våre heroiske liv av Karin Haugane, Gyldendal
Anne F. av Kristian Klausen, Cappelen Damm
Mine venner av Monica Isakstuen, Gyldendal
Mine menn av Victoria Kielland, No Comprendo Press
Sorgsanger av Kari Saanum, Oktober

Årets juryklasser var:
Møre og Romsdal: 3TT1 ved Kristiansund vgs.
Vestfold og Telemark: 3STF ved Horten vgs.
Viken: VG2 Elektro ved Rud vgs.
Vestland: 2MM ved Langhaugen vgs.
Rogaland: 2STA ved Sandnes vgs.
Trøndelag: 2ST3 ved Charlottenlund vgs.
Innlandet: 2IDA ved Nord-Østerdal vgs.

Nominasjonsjuryen har bestått av Thea Baugstø, Leif Bull og Maya Troberg Djuve.

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris ble utdelt for første gang i 2006 og er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen. Ungdommens kritikerpris er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur, hvor elever i videregående skole kårer den beste boka for voksne utgitt inneværende år.

Les mer om Ungdommens kritikerpris her

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les har vært nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), fem ganger, sist i 2021.

Les mer om Foreningen !les her