Ungdommens kritikerpris 2021 til Odd Klippenvåg

Foto Klippenvåg: Lillian Hjellum/Fotografene Lillian & Lena.

Odd Klippenvåg ble i dag tildelt Ungdommens kritikerpris for «En lykkelig gift mann – og andre noveller».

Elever fra sju juryklasser i videregående skole har de siste fire månedene lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære bøker for voksne utgitt i 2020. Bøkene ble nominert av en jury fra Norsk kritikerlag. I dag kåret elevene «En lykkelig gift mann – og andre noveller» av Odd Klippenvåg til vinner av prisen. Hovedpersonen selv ble glad og overrasket over å ha blitt kåret til ungdommens favoritt.

– Å vinne Ungdommens Kritikerpris gir en enorm glede og inspirasjon. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vinne prisen. Som eldst av de nominerte har jeg altså greid å fenge så unge lesere. Dette gleder meg virkelig, sier han.

I elevjuryens begrunnelse for valg av vinnerbok heter det blant annet:

Årets vinnerbok vekker mange følelser. Den gjør oss ukomfortabel og engstelig, og den har mange spenningstopper og mye dramatikk. Til tross for at vi leser med en forventning om å bli overrasket, klarer forfatteren stadig vekk å overraske oss likevel. Det er en bok som holder på oppmerksomheten vår, og når den sjokkerer oss, er det fordi teksten overbeviser oss om at dette kunne skjedd i virkeligheten.

Les hele juryens begrunnelse her

– Ungdommens kritikerpris fortsetter å overraske oss, og juryen har for andre gang kåret en novellesamling til vinner av prisen. Når kritikerne får muligheten til å velge hele åtte sterke titler fra året som har gått, kan ungdommen gjøre oss oppmerksom på skjulte skatter. «En lykkelig gift mann – og andre noveller» er Odd Klippenvågs åttende novellesamling og han er en forfatter som sjelden blir omtalt i dagspressen. Nå får vi håpe at det voksne publikummet følger ungdommens eksempel, sier prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les, Petra Helgesen.

De nominerte var:
Pedro Carmona-Alvarez: Inventarium (Kolon)
Vigdis Hjorth: Er mor død (Cappelen Damm)
Odd Klippenvåg: En lykkelig gift mann og andre noveller (Cappelen Damm)
Ingrid Nielsen: Den andre Jakobsstigen (Gyldendal)
Olaug Nilssen: Yt etter evne, få etter behov (Samlaget)
Ingrid Storholmen: Støvberar (Aschehoug)
Heidi Sævareid: Longyearbyen (Gyldendal)
V.S.Tideman: Jeg, rommet (Oktober)

Nominasjonsjuryen har bestått av Sindre Andersen, Vilde Sagstad Imeland og Egon Låstad.

Årets juryklasser var:
Agder: Vågsbygd videregående skole (Vg2-studieforberedende)
Innlandet: Stange videregående skole (Vg3-Dans og drama)
Trøndelag: Byåsen videregående skole (Vg1-studieforberedende)
Vestland: Kyrre videregående skole (Vg3- Studieforberedende)
Vestland: Årstad videregående skole (Vg3-påbygning)
Viken: Sørumsand videregående skole (Vg3-studieforberedende)
Viken: Roald Amundsen videregående skole (Vg2-studieforberende)

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris ble utdelt for første gang i 2006 og er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen. Ungdommens kritikerpris er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur, hvor elever i videregående skole kårer den beste boka for voksne utgitt inneværende år.

Les mer om Ungdommens kritikerpris her

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer om Foreningen !les her