Ungdommens kritikerpris 2019: Juryens begrunnelse

14. mars 2019 kåret 190 elever i videregående skole Ellen Mari Thelle til vinner av Ungdommens kritikerpris for romanen «Bernard banker på» (Flamme forlag). Her kan du lese elevjuryens begrunnelse.

Elever fra storjuryen leser opp juryens begrunnelse.

De fire siste månedene har vi lest gjennom åtte av de aller beste bøkene utgitt i 2018. Det har vært engasjerende, utfordrende og annerledes å lese bøker som ikke nødvendigvis er skrevet for ungdom, men mange av oss har fått et nytt syn på samtidslitteraturen og blitt inspirert til å lese mer.

Det har vært stor uenighet om hvilken bok som burde vinne. Alle de nominerte bøkene var på topplista til minst en klasse. Til slutt klarte vi likevel å bli enige om én vinner.

Bøkene tar for seg mange temaer og skildrer på ulike måter problemene til personer i vanskelige livssituasjoner. Årets vinner skiller seg ut med en dyp og trist problemstilling, men vi satt likevel igjen med en positiv følelse og et dypt inntrykk av boka til slutt.

Vi synes boka var fin å lese, og flere synes den var søt. Det var et godt sted å være. Boka vekket mange sterke følelser; vi ble glade, rørte og triste. Boka traff oss rett i brystet. Det er også en bok som varer etter den er lest, og det kan ha stor verdi å lese den flere ganger.

Ved første øyekast virket den veldig lettlest, men vi oppdaget raskt at den var både dyp og komplisert. Starten var komplisert og utfordrende, men når man leser videre faller alt på plass og man ser en større helhet. Boka er delt inn i flere deler som viser ulike faser i hvordan et forhold utvikler seg, fra inntrykket før man blir kjent med noen til alt er over. Starten blir både god og viktig, og underveis i lesingen dukker det opp flere og flere dypere lag med tematikk.

Handlingen er veldig troverdig og skildrer en livssituasjon som vi unge ikke tenker så mye på, men som vi alle kommer til. Vi tenker at det derfor er relevant for alle lesere, både unge og gamle. Den handler om to eldre mennesker. Det er en periode av livet som er fylt med utfordringer, men i denne boka ser man noen som takler disse utfordringene. Hovedkarakterene forelsker seg. Det knuste noen fordommer mot hva vi har tenkt om eldre mennesker. Vi opplever at det handler om våre egne liv, og får derfor medfølelse for karakterene. Vi blir glade i dem og bryr oss om dem.

Det er en bok med et budskap og en oppfordring til å gripe mulighetene livet gir, og ta sjansene mens man kan. Selv om man tror man har god tid, vet man aldri når det kan være for sent.

Vinneren av Ungdommens kritikerpris 2019 er Bernard banker på av Ellen Mari Thelle!