Sex, død og ekteskap

Jon Øystein Flink Cappelen Damm 2010

Juryens begrunnelse:

Det er en stor ære å få delta i Ungdommens Kritikerpris, både som utvalgt klasse og som juryrepresentant. Boka som juryen har besluttet skal vinne prisen har blitt lest, analysert, anmeldt og diskutert av ni skoleklasser fra over hele landet. At disse ni klassene har kommet til en enstemmig avgjørelse er imponerende. Denne boken appellerer til alle typer lesere og innehar et så sterkt driv at alle deltakerne i Ungdommens Kritikerpris 2009/10 har lest den.

Vinneren av Ungdommens Kritikerpris 2009/10 fanger leseren fra første setning. Den har en form som oppfattes som passende og samsvarende med språket, som er flytende og muntlig. Boka er uforutsigbar og hysterisk morsom, noe som bidrar til dens driv. Plottet, der de mest infame opplevelser skildres som helt dagligdagse affærer, inneholder ingen dødpunkt. Boka kan dessuten leses både rett frem som en underholdningsroman, eller tolkes i dybden, der man finner rystende samfunnskritikker.

Forfatteren benytter ironi på en gjennomført måte. Tittelen har en klar sammenheng med både bokas tema og handling og kan tolkes som en harselas over dagens Se & Hør-samfunn. Videre i boka kritiseres sosiale normer og systemer. Nordmenn som lesere gjøres narr av gjennom protagonistens skråsikkerhet over hva lesere vil ha.

Et av bokas best gjennomførte tekniske grep er parallellene. Protagonisten er forfatter, og hans litterære produkter har store likheter, både innholdsmessig og tematisk, med romanen selv. Der hovedpersonen snakker varmt om seg selv og gir tips til andre forfattere viser forfatteren en skarp selvironi.

Boken appellerer til så mange forskjellige lesere særlig på grunn av protagonistens forhold til verden og hans libertinholdning. Som resultat av dette konfronteres en rekke tabuer, og normer brytes. Like appellerende er det at hovedpersonen lever i en personlig dystopi og verden skildres deretter. Forfatteren trekker frem det beste ut av samfunnets verste og omvendt.

Vi vil takke årets vinner av Ungdommens Kritikerpris for en bok som får oss til å le, grøsse og undre. Der protagonisten vet hva leserne vil ha og vinner Aschehougs novellekonkurranse vet også Jon Øystein Flink hva vi vil ha. ”Sex, Død og Ekteskap” er derfor vinneren av Ungdommens Kritikerpris 2009/10.

Legg inn din anmeldelse

Koble til Facebook for å få et bilde av deg selv

Foreningen !les forbeholder seg retten til å godkjenne og redigere anmeldelser. Anmeldelsene vil kunne bli sitert/brukt av Foreningen !les i andre sammenhenger. Epostadressen blir ikke vist offentlig. Les om hvordan skrive en anmeldelse her.

Til toppen