Longyearbyen

Heidi Sævareid Gyldendal 2020

Heidi Sævareids romandebut er en dvelende thriller med handling lagt til Svalbard på 1950-tallet. Fortellingen er realistisk fundert med troverdige beskrivelser og historisk riktige
detaljer. Det nærværende språket gjør det enkelt å leve seg inn i romanen. Miniatyrsamfunnet på Svalbard blir en effektiv kulisse for forfatterens utforskning av maktbalanse og tillit. Mens ektefellen Finn blomstrer i sin legegjerning, reduseres Eivor til en biperson i hjemmet. Når hun kommenterer atferdsmønsteret til ektemannens kamerat, Heiberg, betviler Finn de sosiale ferdighetene hennes. Sævareid vender det ujevne maktforholdet ved å gjøre Eivor til hovedperson i romanen. Omgivelsenes syn på Eivor skal etter hvert vise seg å være urettferdig. Årsak og virkning blottstilles mot det hvite vinterlandskapet når forfatteren lar små og store konflikter eskalere. Maktesløsheten rekker å nå alle før romanen ender. Så siver innsikten inn.

Nominasjonsjuryens begrunnelse

Legg inn din anmeldelse

Koble til Facebook for å få et bilde av deg selv

Foreningen !les forbeholder seg retten til å godkjenne og redigere anmeldelser. Anmeldelsene vil kunne bli sitert/brukt av Foreningen !les i andre sammenhenger. Epostadressen blir ikke vist offentlig. Les om hvordan skrive en anmeldelse her.

Til toppen