Jeg skal vise dere frykten

Nikolaj Frobenius Gyldendal 2009

Juryens begrunnelse:

Etter å ha vært en del av juryen, er det en glede for oss å få overrekke prisen til forfatteren bak boka som vinner Ungdommens kritikerpris 2008/09. Juryen har bestått av 180 skoleungdommer fra syv forskjellige videregående skoler i landet fra Kirkenes i nord til Sandnes i sør. Vi har lest, lyttet, analysert og diskutert 8 nominerte bøker med svært forskjellige temaer; en lærerik og annerledes prosess hvor vi har lært oss å sette mer pris på voksenlitteraturen. Vi fryktet at dette skulle bli en kjedelig oppgave, mange av oss hadde lest få romaner av denne typen. Derfor ble vi positivt overrasket: flere av bøkene viste seg å fange oss unge veldig.

Alle de åtte bøkene som ble nominert, var spesielle på hver sin måte, det var derfor ingen enkel oppgave for storjuryen, som bestod av to elever fra hver av de syv klassene, å avgjøre hvilken bok som var den beste. Vi endte til slutt opp med den boka det så ut til å være aller mest leseglede rundt, blant ungdommen.

Da vi gjenstod med kremen av kremen blant de utvalgte bøkene var det vanskelig å bli helt enige: hvilken bok fortjente å få prisen som ungdommens favoritt? Allikevel konkluderte vi med (etter heftige diskusjoner) at vinneren var en bok med såpass mye originalitet at den imponerte elevene som leste den. Alle fra bokormene til de litt mer uerfarne leserne var enige: dette var en bok som var vanskelig å legge fra seg! Språket ble beskrevet som usedvanlig godt og drivende.

Kriteriene vi hadde til vinnerboka var at den måtte ha et godt driv, den burde kunne bli lest på flere måter, samt være spennende, ha et godt språk og gode skildringer av både karakterer og deres omgivelser. Skildringene i boka ble av noen opplevd så intense at de måtte legge den fra seg litt og la skildringene synke inn før de kunne åpne den å lese videre.

Årets vinner veksler mellom ulike synsvinkler på en god og ryddig måte, dette er et virkemiddel som gjør det lettere for leseren å komme tettere inn på hva karakterene tenker og hvordan forholdet er mellom dem. Etter å ha lest boka, var det mange som hadde noe å snakke om og den skapte livlig diskusjon både i klasserommet og i pausene. Boka vi kom frem til har en spennende handling med en underliggende uhygge gjennom hele historien. Den tar også pauser i spenningen til tider. Noen mente dette gjorde at man ble bedre kjent med skikkelsene i boka. Dette gjorde de spennende delene enda mer fengslende.
Selv om årets vinner er en spenningsroman, er det allikevel er ingen kriminalroman. Den er underholdende, og den inneholder mange interessante aspekter.

Boka viser hvordan forhold mellom ulike mennesker kan være, på den negative måten og man får sympati med begge parter selv om noen kanskje er mer onde enn andre. Man kan stille spørsmål ved hva mennesker kan finne på å gjøre mot hverandre når man leser denne boka.

Tittelen henger sammen med bokas tema og man blir nysgjerrig på hva man egentlig skal bli tatt med på. Historien er lagt til et sted utenfor Norge. Noe er oppdiktet mens noe virkelig har skjedd, slik at man ikke helt klarer å skille mellom hva som er sant og ikke. Selv om boken er fra en annen tid klarer forfatteren å gjøre settingen levende og den er også historisk interessant. Man fascineres av det mørke i boken og hvordan forfatteren klarer å koble dette til hovedpersonen.

Med boken har forfatteren maktet å vise oss frykten. Årets vinner av Ungdommens kritikerpris er Nikolaj Frobenius for Jeg skal vise dere frykten.

Av Oda Synøve Garaas (Kongsberg vgs) og Celina Therese Ekholt (Berg vgs)

Legg inn din anmeldelse

Koble til Facebook for å få et bilde av deg selv

Foreningen !les forbeholder seg retten til å godkjenne og redigere anmeldelser. Anmeldelsene vil kunne bli sitert/brukt av Foreningen !les i andre sammenhenger. Epostadressen blir ikke vist offentlig. Les om hvordan skrive en anmeldelse her.

Til toppen