Jeg nekter å tenke

Lotta Elstad Flamme 2017

Nominasjonsjuryens begrunnelse:
Jeg nekter å tenke
er en bok du blir andpusten av. Elstad er som den eksentriske lillesøsteren til Vigdis Hjorth, og skriver lett og rastløst, men tidvis også med et underliggende raseri, om tema som abort, EU og den nye underklassen i prekariatet.

Vi møter den unge, men ikke lenger purunge frilansjournalisten Hedda Møller, som ufrivillig har blitt gravid og ønsker å ta abort. Hun blir imidlertid hindret av en lov om tre dagers tenkepause – som KrF i virkeligheten forsøkte å innføre da de tapte kampen om reservasjonsretten. I løpet av de tre dagene beveger boka seg i et akselererende tempo, samtidig som Hedda prøver å holde fast ved sin avgjørelse.

Elstads roman er full av referanser, og hun blander alt fra feministisk kritikk av franske filosofer til abortråd hentet fra internettets avgrunn. Hedda er så tett knyttet til sin egen smarttelefon at det ikke lenger er lett å si hvor hennes egne tanker slutter og Googles algoritmer begynner. Men man trenger ikke forstå alle referansene for å få glede av denne boka. For under samtidens slør ligger litteraturens tidløse tema, som retten til å bestemme over sitt eget liv og forsøket på å kontrollere sin egen skjebne.

Legg inn din anmeldelse

Koble til Facebook for å få et bilde av deg selv

Foreningen !les forbeholder seg retten til å godkjenne og redigere anmeldelser. Anmeldelsene vil kunne bli sitert/brukt av Foreningen !les i andre sammenhenger. Epostadressen blir ikke vist offentlig. Les om hvordan skrive en anmeldelse her.

Til toppen