Gjennom natten

Stig Sæterbakken Cappelen Damm 2012

Juryens begrunnelse:

Det er en ære for oss å få være med på både å bestemme og å dele ut prisen til vinneren av Ungdommens kritikerpris 2011/2012.

Juryen har bestått av ni forskjellige klasser fra ni forskjellige videregående skoler spredd ut over hele landet. Å lese åtte bøker på tre måneder har både vært en utfordring og en opplevelse av mestring.

Storjuryen har brukt en hel dag på å komme fram til årets vinner. Mesteparten av denne tiden brukte vi på to bøker, som lå veldig tett i tet dette året. Det var stor intensitet på storjurymøtet, og det har vært vanskelig å peke ut en vinner.

Begge bøkene er veldig gode på hver sin måte, og begge har vekt stort engasjement både i de enkelte klassene, og hos storjuryen. Bøkene var lette å kjenne seg igjen i. De handler begge om familieverdier, sorg, og om det å miste noen. Bøkene var samtidig veldig forskjellige i skrivestilen.  Den ene boken fenget veldig mange, og skapte stor leselyst, mens den andre skapte stort engasjement. Boken som nesten nådde helt opp, var Ismannen av Anders Bortne. Den måtte gi tapt for en sterk bok som lærer en om livets verdier.

Dette gjør alle avsnitt i boken vakre, ikke bare sammen, men også enkeltvis.

Boken åpner sterkt, og griper leseren med en gang. Forfatteren greier å holde fast i leseren ved at boken bygger seg mer og mer opp før den ender i en hårreisende, gripende, tragisk og samtidig vakker avslutning. Boken er både realistisk og til tider uvirkelig. Men nettopp dette uvirkelige fenget elevene og juryen, ettersom vi kjenner oss igjen i en uvirkelig verden.

Juryen la vekt på at boka var både spennende og at den skapte rom for ettertanke. Det er et litterært verk som får oss til å erkjenne at lykke er vanskelig å holde fast i, at lykke er flyktig. Det gjør tidvis vondt å lese boken, nettopp fordi avstanden mellom lykke og sorg virker så kort.

Vinnerboken setter tankene i gang, og får en til å stoppe opp underveis for å reflektere over sitt eget liv. Slik vi leser det, skiller boken seg spesielt fra de andre bøkene ved at den starter i sorg, og ender i håp. Dette håpet avslutter leserens og forfatterens mørke reise på et tankevekkende vis. Håp kommer i så mange former. Det er som et lys som slås av og på.

Vinneren av Ungdommens kritikerpris 2012 er Gjennom natten, av Stig Sæterbakken.

Legg inn din anmeldelse

Koble til Facebook for å få et bilde av deg selv

Foreningen !les forbeholder seg retten til å godkjenne og redigere anmeldelser. Anmeldelsene vil kunne bli sitert/brukt av Foreningen !les i andre sammenhenger. Epostadressen blir ikke vist offentlig. Les om hvordan skrive en anmeldelse her.

Nominasjonsjuryens begrunnelse:

 

Til toppen