Folk har begynt å banke på

Bjarte Breiteig Aschehoug 2007

Juryens begrunnelse:

Det er en glede å få være med å dele ut prisen til vinneren av ungdommens kritikerpris 2007. Dette er andre gangen prisen deles ut. Fjorårets vinner var ”Hoggerne” av Roy Jacobsen. Romanen hans fikk god kritikk og årets vinner er også norsk litteraturkunst på sitt beste.

Boken som vinner prisen er nøye vurdert og diskutert av juryen. Det er den boken flest likte og som flest hadde leserglede av. Den har klart å fange en utrolig stor interesse fra ungdommene, noe som juryen har tatt med i betraktning. Juryen mente at vinneren av årets kritikerpris burde ha et godt språk, være interessant, ha en god historie, og fange oppsikt hos ungdommene. Disse kriteriene har årets vinner klart å oppnå.

Boken har gripende og oppsiktsvekkende handlinger med høye spenningsmomenter. Handlingene i boken er trist og dyster, men likevel er det lyspunkter. Forfatteren skriver om tabubelagte emner, og beveger seg derfor ut på tynn is med det han/hun skriver, men fullfører det på en eksemplarisk og overbevisende måte. Sannheten blir ikke dekket til. Boken inneholder et veldig godt persongalleri, med mange ulike karakterer i ulike situasjoner. Forfatteren har lagt vekt på å ikke skjule noe under fasaden, noe som gjør boken troverdig.

Forfatteren har et rikt og godt språk med fine skildringer som gjør det lett å lese og forstå. Språket er presist og det finnes ikke setninger i boken som er brukt som fyllstoff. Leseren settes rett inn i handlingen. Skildringene gjør miljøet levende og gjenkjennelig. Det gode språket gjør det enkelt for leseren å komme inn i hovedpersonenes liv. Språket er enkelt, men samtidig helt unikt.

Forfatteren gir ingen svar. Men skildringene er så sterke at man kan ikke la være å tenke videre på personene man møter i boken. Forfatteren skriver på gripende og overbevisende måte. Det fremkaller nysgjerrighet. Det er mange tolkningsmuligheter, noe som gjør at boken kan oppleves svært forskjellig. Man kan gjøre den til sin egen. På en måte er leseren med og skriver boken ferdig i sine egne tanker. Boken gir oss stor leseglede og langvarig ettertanke.

Som unge lesere føler vi oss tatt på alvor. Vi slipper inn i andre menneskers liv og opplever andre sider av livet ved å lese boken.

Det er en rød tråd hele boken gjennom, noe som gir oss lyst til å fortsette å lese. Boktittelen henger sammen med selve bokens mening og det handlingene står for. Gjennom hele boken banker folk fra fortiden på hos hovedpersonene.

Årets vinner av Ungdommens kritikerpris 2007, Bjarte Breiteig, har med sin novellesamling, Folk har begynt å banke på, åpnet opp ungdoms øyne for novellegenren.

Legg inn din anmeldelse

Koble til Facebook for å få et bilde av deg selv

Foreningen !les forbeholder seg retten til å godkjenne og redigere anmeldelser. Anmeldelsene vil kunne bli sitert/brukt av Foreningen !les i andre sammenhenger. Epostadressen blir ikke vist offentlig. Les om hvordan skrive en anmeldelse her.

Til toppen