Det andre namnet. Septologien I-II

Jon Fosse Samlaget 2019

Mange av landets mest kjente forfattere ga ut bøker i 2019, uten at juryen lot seg sjarmere. Jon Fosse var et stort unntak. Som første bok i en romanserie i sju deler følger Det andre namnet. Septologien I-II den berømte, aldrende kunstmaleren Asle. På vei hjem fra et galleri i Bjørgvin kjører han forbi leiligheten til en alkoholisert og mislykket kunstnervenn, også ved navn Asle, og fylles med dårlig samvittighet. Da han etter noen mil stopper bilen, oppdager han en tredje Asle, ung og forelsket, på en lekeplass. Vel hjemme forstår Asle at han må kjøre tilbake. ­Liv står på spill, og ikke for første gang i Asles liv, skal det vise seg.
De tre Aslene har samme hestehale, skinnfrakk og veske, og gjennom dette enkle og sterke dobbeltgjenger-motivet tar Fosse oss med stor innsikt med inn i et livets speilkammer. Med full stryke griper de lange, grublende tankestrømmene tak i leseren, og selv om språket kanskje setter leseren på prøve, kan juryen enstemmig melde at biltur med Fosse i høyeste grad er verdt innsatsen.

Nominasjonsjuryens begrunnelse

Legg inn din anmeldelse

Koble til Facebook for å få et bilde av deg selv

Foreningen !les forbeholder seg retten til å godkjenne og redigere anmeldelser. Anmeldelsene vil kunne bli sitert/brukt av Foreningen !les i andre sammenhenger. Epostadressen blir ikke vist offentlig. Les om hvordan skrive en anmeldelse her.

Til toppen