Baugeids bok

Aina Villanger Oktober 2017

Nominasjonsjuryens begrunnelse:
Aina Villanger har ikke bare skrevet en original bok, hun har også foretatt en original kritikk av historieskriving om middelalderen. Hos Villanger ser vi at middelalderens kristendom ligger langt før skillet mellom kropp og sjel, og stikk i strid med hva mange i dag forbinder med katolisismen, er ikke kroppen her ansett som syndig.

Villanger bruker et sanselig språk for å fortelle historien om abbedisse Baugeid Dagsdatter ved Gimsøy kloster i Skien. I denne boka, som på grunn av sitt mangfold har fått merkelappen «prosaverk», skriver Villanger også et stykke kvinnehistorie. Baugeid Dagsdatter har, trass sin viktige historiske rolle, tidligere blitt oversett til fordel for sine brødre og sin far. Villanger gir henne nytt liv gjennom brevvekslinger, kortprosa, små dikt og kuriøse lister og matoppskrifter.

Forfatteren, som tidligere har utgitt den kritikerroste diktsamlingen langsang, mestrer overgangen fra poesiens form sømløst, uten at den poetiske stilen går tapt. Slik viser Villanger at middelalderen ikke bare er et mørkt sted, men også et sted som kan være opplyst av gleden og overveldelsen over å være i verden, og denne gleden smitter over på leseren.

Legg inn din anmeldelse

Koble til Facebook for å få et bilde av deg selv

Foreningen !les forbeholder seg retten til å godkjenne og redigere anmeldelser. Anmeldelsene vil kunne bli sitert/brukt av Foreningen !les i andre sammenhenger. Epostadressen blir ikke vist offentlig. Les om hvordan skrive en anmeldelse her.

Til toppen