Presse

Pressemelding av Foreningen !les mandag 9. mars 2015
Kontakt: Wanda Voldner, daglig leder, tlf.: 997 26 531

Storjuryen: To elever fra syv forskjellige skoler rundt omkring i Norge skal avgjøre hvem som vinner Ungdommens kritikerpris 2015. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Storjuryen: To elever fra syv forskjellige skoler rundt omkring i Norge skal avgjøre hvem som vinner Ungdommens kritikerpris 2015. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Ungdommens kritikerpris 2015: Og vinneren er?
Siden november i fjor har 180 elever i videregående skole lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære voksenbøker utgitt i 2014. Ventetiden er over. Elevene har funnet sin favoritt.

Hvem det er får vi vite på Litteraturhuset i Oslo torsdag 12. mars klokken 10.30. Dette er tiende gang Ungdommens kritikerpris deles ut. Samtlige juryklasser og flere av de nominerte forfatterne vil være til stede under utdelingen.

– Å være med i Ungdommens kritikerpris har ført til bedre miljø i klassen, kjennskap til norsk samtidslitteratur og respekt for norske forfattere. Man føler seg viktig fordi det er vi som bestemmer og ingen andre som har innflytelse på det vi mener, sier storjurymedlemmene Sunniva Olaussen ved Samisk videregående skole i Karasjok og Snorre Amdal ved Dalane videregående skole i Egersund.

– Ungdommens kritikerpris har i løpet av ti år blitt en av Norges viktigste litteraturpriser. Prisarbeidet gir elever i den videregående skolen kjennskap til ny norsk skjønnlitteratur og en mulighet til å lese, samtale og diskutere bøker som er nominert av profesjonelle kritikere. Når vi spør ungdom om litteratur, får vi alltid gode svar, sier daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner.

– Vi er stolte over hvordan Ungdommens kritikerpris har utviklet seg og blir mottatt av lærere og elever som deltar. Nå er vi spente på hvilken bok som vinner i jubileumsåret for prisen, legger hun til.

Offentliggjøringen skjer på Litteraturhuset i Oslo torsdag 12. mars klokken 10.30. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) holder åpningstalen.

De nominerte er:
Rune Christiansen: Ensomheten i Lydia Ernemans liv
(Oktober)
Jon Fosse: Kveldsvævd
(Samlaget)
Amalie Kasin Lerstang: Europa
(Cappelen Damm)
Terje Holtet Larsen: Kjærlighet mellom intelligente menn
(Oktober)
Kjersti Wøien Håland: Dommedøgn
(Flamme)
Birger Emanuelsen: Fra jorden roper blodet
(Tiden)
Lars Petter Sveen: Guds barn
(Aschehoug)
Nils Christian Moe-Repstad: 19 forgiftninger
(Flamme)

Juryklassene er:
Valler vgs., 2E studiespesialisering
Os Gymnas, 3 kl. studiespesialisering
Stange vgs., 3. kl. studiespesialisering Dans/drama
Samisk vgs., Karasjok, 2. kl. studiespesialisering
Eid vgs., 3PÅA
Dalane vgs., 2ELAA
Strømmen vgs., 2. kl. elektro (automasjon)

Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Lesesenteret i Stavanger, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen. Les mer på www.ungdommenskritikerpris.no

Foreningen !les er en ideell organisasjon som ble stiftet i 1997 og blant Norges fremste formidlere av litteratur til spesielt barn og ungdom. Les mer på www.foreningenles.no.

 


 

Pressemelding fra Foreningen !les 11. november 2014
Kontakt: Wanda Voldner, daglig leder i Foreningen !les, tlf: 997 26 531

Nominerte-14_15-m-nyheterDet er store spørsmål elevene i Ungdommens kritikerpris skal bryne seg på når de nå skal lese de åtte nominerte bøkene til prisen.

En kritikerjury har nominert åtte skjønnlitterære bøker for voksne utgitt i 2014. Nå er 180 elever i den videregående skolen klare til å lese bøkene i løpet av fire måneder. Årets nominasjoner preges av store og alvorlige temaer.

– Disse åtte bøkene framholder selvsagt den evige litterære brønnboringa i hva det vil si å være et menneske, men samtidig er flere av dem også utadvendte og engasjerte på en veldig oppløftende måte. Årets nominerte utgjør et vidstrakt spekter, fra det helt hverdagslige til det mer etiske, men også rent ut politiske, sier Erik Engblad i nominasjonsjuryen.

– Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Gjennom prisarbeidet tas ungdom på alvor som lesere og får oppleve sprengkraften i litteraturen, sier daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner.

Syv juryklasser fra Egersund i sør til Karasjok i nord er nå i gang med å lese de nominerte bøkene. I mars 2015 får vi vite hvilken bok ungdommen synes er best. Da deles Ungdommens kritikerpris ut for tiende gang.

– Ungdommens kritikerpris har etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Vi lærer alltid noe nytt når vi spør ungdom om litteratur, og ser at prisearbeidet bidrar til å øke elevenes engasjement og interesse for litteratur, sier Voldner.

De nominerte er:
Rune Christiansen: Ensomheten i Lydia Ernemans liv (Oktober)
Jon Fosse: Kveldsvævd (Samlaget)
Amalie Kasin Lerstang: Europa (Cappelen Damm)
Terje Holtet Larsen: Kjærlighet mellom intelligente menn (Oktober)
Kjersti Wøien Håland: Dommedøgn (Flamme)
Birger Emanuelsen: Fra jorden roper blodet (Tiden)
Lars Petter Sveen: Guds barn (Aschehoug)
Nils Christian Moe-Repstad: 19 forgiftninger (Flamme)

Juryklassene er:
Valler vgs, 2E studiespesialisering, Akershus
Os Gymnas, 3 kl. studiespesialisering, Hordaland
Stange vgs, 3. kl. studiespesialisering Dans/drama, Hedmark
Samisk vgs, Karasjok, 2. kl. studiespesialisering, Finnmark
Eid vgs, 3PÅA, Sogn og Fjordane
Dalane vgs, yrkesfag, Rogaland
Strømmen vgs, 2. kl. elektro (automasjon), Akershus

Kontakt:
Wanda Voldner
Daglig leder i Foreningen !les
Tlf.: 997 26 531
Epost: wanda@foreningenles.no

Bjarte Bakken
Prosjektleder i Foreningen !les
Tlf.: 975 69 190
Epost: bjarte@foreningenles.no

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris kom i stand etter et initiativ av Foreningen !les i 2005. Bak samarbeidet står også Utdanningsforbundet, Norsk kritikerlag, Lesesenteret i Stavanger og Den norske Forleggerforening.

www.ungdommenskritikerpris.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell organisasjon som ble etablert i 1997. Foreningen !les jobber for å inspirere til mer lesing og økt leseengasjement i befolkningen og særlig blant barn og ungdom i alderen 11–19 år.

www.foreningenles.no