De nominerte til kritikerprisene 2024

Unge lesere i videregående skole skal fordype seg i de samme fire nominerte skjønnlitterære bøkene som til Kritikerprisen. Her er de nominerte!

Jeg plystrer i den mørke vinden av Maria Navarro Skaranger, Oktober forlag.
Olav Nygards seng av Erlend O. Nødtvedt, Aschehoug forlag.
Chiquitita av Pedro Carmona-Alvarez, Kolon forlag.
Gjentakelsen av Vigdis Hjorth, Cappelen Damm.

– I de nominerte bøkene møter leserne én småbarnspappa og tre gamle damer som ser tilbake på livet sitt. Vi er spente på hvordan unge lesere i videregående skole vil lese disse bøkene, men er ganske sikre på at de vil oppleve tematikken i bøkene annerledes enn de profesjonelle kritikerne, sier Petra Helgesen, prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les.

Les juryens begrunnelser her

Juryklassene er:
Brønnøysund vgs., VG3 påbygg, Nordland.
Cissi Klein vgs., VG1 drama og studiespes., Trøndelag.
Fredrik II vgs., VG1 studiespes., Østfold.
Kopervik vgs., VG2 media og studiespes., Rogaland.
Kragerø vgs., VG2 studiespes., Telemark.
Rud vgs., VG2 elektro, Akershus.
Storhamar vgs., VG2 helse og oppvekst, Innlandet.

Kritikerprisen deles ut 7. mars klokken 14.00 på Litteraturhuset i Oslo. Ungdommens kritikerpris deles ut 11. april klokken 13.00 på Sentralen i Oslo.

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les
Epost: petra@foreningenles.no
Tlf.: 977 82 805

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring. Prisen administreres av Foreningen !les og støttes av Utdanningsforbundet, Den norske forleggerforeningen og Norsk kritikerlag.

Les mer på ungdommenskritikerpris.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som skaper lesere og leselyst, og bygger lesekultur. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk, Bokstart og Les og lek. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les ble tildelt LNU-prisen for 2021. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I tillegg er prosjektet Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023 og ALMA 2024.

Les mer på foreningenles.no