Nominerte til Ungdommens kritikerpris 2023


Unge lesere i videregående skole skal fordype seg i de samme fire nominerte skjønnlitterære bøkene som til Kritikerprisen. Ungdommens kritikerpris deles ut på Sentralen i Oslo 31. mars 2023.

De fire nominerte er:
Kniven i ilden. Ruijan rannalla – Sanger fra ishavet av Ingeborg Arvola, Cappelen Damm 2022
Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn, Cappelen Damm 2022
Stakkar av Matias Faldbakken, Oktober 2022
Skinnende døde av Mazdak Shafieian, Gyldendal 2022

– Dette er første året vi kobler Ungdommens kritikerpris tettere med Kritikerprisen. Det er gode nominasjoner som juryklassene nå skal fordype seg i på et par måneder. Vi er veldig spente på hvordan bøkene blir mottatt og om de unge leserne vil være enige i den voksne kritikerjuryen om hvilken bok som fortjener å vinne prisen, sier daglig leder i Foreningen !les, Vibeke Røgler.

De syv juryklassene er:
Innlandet: 2INF ved Gjøvik vgs.
Nordland: 1MDA ved Polarsirkelen vgs.
Vestland: VG2, salg og reiseliv, ved Amalie Skram vgs.
Troms og Finnmark: 2MUS/2MKA ved Alta vgs.
Oslo: 2STE ved Oslo Katedralskole
Viken: 2ELB/C ved Rud videregående skole
Agder: 2STF ved Kristiansand Katedralskole Gimle

Kritikerprisen deles ut torsdag 2. mars 2023 på Litteraturhuset i Oslo. Ungdommens kritikerpris deles ut på Sentralen i Oslo fredag 31. mars klokken 1400.

Kontakt:
Vibeke Røgler
Daglig leder i Foreningen !les
Epost: vibeke@foreningenles.no
Tlf.: 977 31 830

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring. Prisen administreres av Foreningen !les og støttes av Utdanningsforbundet, Den norske forleggerforeningen og Norsk kritikerlag.

Les mer på ungdommenskritikerpris.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I 2022 ble Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023. Foreningen !les er tildelt LNU-prisen for 2021.

Les mer på foreningenles.no