Nominerte til Ungdommens kritikerpris 2022

Kritikerjuryen har bestemt seg. De nominerte bøkene til Ungdommens kritikerpris 2022 er nå klare.

Nominasjonsjuryen har bestått av Thea Baugstø, Leif Bull og Maya Troberg Djuve. Dette er de åtte nominerte bøkene til Ungdommens kritikerpris:

Stargate. En julefortelling av Ingvild H. Rishøi, Gyldendal
Flukt av Carl Frode Tiller, Aschehoug
Emily forever av Maria Navarro Skaranger, Oktober
Våre heroiske liv av Karin Haugane, Gyldendal
Anne F. av Kristian Klausen, Cappelen Damm
Mine venner av Monica Isakstuen, Gyldendal
Mine menn av Victoria Kielland, No Comprendo Press
Sorgsanger av Kari Saanum, Oktober

– Nominasjonsjuryen har hatt friske og stimulerende samtaler om bøkene, og mener listen formidler kvaliteten, eksperimenteringsviljen og bredden i årets utgivelser. Håpet er at bøkene skal utfordre, bekrefte og utvide elevenes syn på litteraturen, og kanskje på verden? uttaler juryen.

Les juryens begrunnelser her

De nominerte bøkene blir nå sendt til sju juryklasser i videregående skole rundt omkring i Norge. Elevene skal lese, diskutere og kåre vinneren av Ungdommens kritikerpris 2022. Prisen deles ut på Sentralen i Oslo 16. mars 2022.

– Blant årets nominerte er det påfallende mange unge hovedpersoner og mye familieproblematikk. Jeg er spent på om det vil ha noe å si for årets juryklasser, eller om de nok en gang vil gi oss et overraskende valg, sier prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les, Petra J. Helgesen.

Årets juryklasser er:
Møre og Romsdal: 3TT1 ved Kristiansund vgs.
Vestfold og Telemark: 3STF ved Horten vgs.
Viken: VG2 Elektro ved Rud vgs.
Vestland: 2MM ved Langhaugen vgs.
Rogaland: 2STA ved Sandnes vgs.
Trøndelag: 2ST3 ved Charlottenlund vgs.
Innlandet: 2IDA ved Nord-Østerdal vgs.

Kontakt:
Petra J. Helgesen
Prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen. Ungdommens kritikerpris er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående skole.

Les mer om Ungdommens kritikerpris her

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig over 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang.

Les mer om Foreningen !les her