«Kvit, norsk mann» vant Ungdommens kritikerpris 2023

Rørt vinner: Brynjulf Jung Tjønn takker storjuryen for prisen og en rørende begrunnelse. Foto: Naomi Garseth/Foreningen !les.

Brynjulf Jung Tjønn ble i dag tildelt Ungdommens kritikerpris for diktsamlinga «Kvit, norsk mann» (Cappelen Damm).

Pressemelding fra Foreningen !les fredag 31. mars 2023

– Tusen takk! Jeg ble veldig rørt av juryens begrunnelse. Jeg har alltid hatt lyst til å bli nominert til Ungdommens kritikerpris. Det er kanskje den prisen som gjør sterkest inntrykk på meg, fordi det blir jobba så utrolig mye i hver klasse. Jeg har veldig stor respekt for det arbeidet som dere har gjort. Å bli lest av unge lesere som er kritiske, har et nytt blikk og er åpnere for ulike typer bøker, det betyr veldig mye for meg, sa Jung Tjønn da han mottok prisen på Sentralen i Oslo fredag 31. mars.

De to siste månedene har syv juryklasser fra ulike regioner fordypet seg i de fire nominerte bøkene til Ungdommens kritikerpris 2023. For første gang var de nominerte de samme bøkene som til den voksne Kritikerprisen for norsk skjønnlitteratur. De voksne kritikerne kåret tidligere i mars «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn til vinner. I dag gjorde unge lesere i videregående skole det samme da prisen ble delt ut på Sentralen i Oslo. I juryen begrunnelse heter det blant annet:

Boken vi har gitt førsteplassen gir oss stor tolkningsfrihet. Den er enkel å lese, men det er tydelig at forfatteren har gjort en grundig jobb med å gå inn i seg selv og sitt følelsesliv. Hver og en sitter igjen med ulike tanker, oppfatninger og inntrykk, og denne unike skrivemåten har satt spor i oss alle.

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit var til stede på utdelingen og holdt tale til ungdommene.

– Kjære juryklasser! Jeg vil takke dere alle sammen for den grundige jobben dere har gjort med vurderingen av årets bøker. Dere beviser, om noen skulle være i tvil, at ungdom leser. Deres stemme er viktig i det offentlige ordskiftet om litteratur, sa blant annet kronprinsessen i sin hilsen til de unge leserne.

De fire nominerte var:
Kniven i ilden. Ruijan rannalla – Sanger fra ishavet av Ingeborg Arvola, Cappelen Damm 2022
Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn, Cappelen Damm 2022
Stakkar av Matias Faldbakken, Oktober 2022
Skinnende døde av Mazdak Shafieian, Gyldendal 2022

De syv juryklassene var:
Innlandet: 2INF ved Gjøvik vgs.
Nordland: 1MDA ved Polarsirkelen vgs.
Vestland: VG2, salg og reiseliv, ved Amalie Skram vgs.
Troms og Finnmark: 2MUS/2MKA ved Alta vgs.
Oslo: 2STE ved Oslo Katedralskole
Viken: 2ELB/C ved Rud videregående skole
Agder: 2STF ved Kristiansand Katedralskole Gimle

Kontakt:
Vibeke Røgler
Daglig leder i Foreningen !les
Epost: vibeke@foreningenles.no
Tlf.: 977 31 830

Les juryens begrunnelse

Les mer på ungdommenskritikerpris.no

Les mer på foreningenles.no