Juryens begrunnelse 2020

Det har vært stor konkurranse. Alle bøkene har blitt favorisert av minst én i juryen, noe som har gjort det vanskelig å kåre én vinner. Men etter alle diskusjonene i klassene og på storjurymøte mener vi at vinnerboken virkelig har fortjent prisen.

Boken har skapt sterke diskusjoner både i klasserommet og på fritida. Den har engasjert de som har lest mye litteratur før, og de som ikke har det. Boken gjorde inntrykk på oss, fordi den berører mange viktige og dagsrelevante temaer.

Den appellerer til et stort publikum med sine relaterbare karakterer, i tillegg til at mange hadde en god leseopplevelse og følte de forsto hva forfatteren ville formidle. Boken har en god flow. Karakterene var så spennende og interessante at vi måtte lese videre. Karakterene er i seg selv historier, og setter lys på følelser som i dagens samfunn er tabu, selv om det er helt naturlig for et menneske å føle dette.

Det er ikke en rosemalt historie. Hovedpersonen kan oppfattes som usympatisk og frekk, men vi får medfølelse fordi hovedpersonen handler ut ifra gjenkjennelige følelser for oss som ungdommer. Hovedpersonen ønsker å bli sett, og lengter etter kjærlighet. Den viser fram mørke sider av typiske familierelasjoner, og hvordan mangel på omsorg får fram irritasjon og sjalusi i et menneske. Det føles ekte. Likevel er det ikke bare en dyster bok, men en bok som også får fram en god latter. Og den gir oss innsikt i en verden vi ennå ikke har opplevd. Voksne kan faktisk oppføre seg som barn.Vinneren av

Ungdommens kritikerpris 2020 er: Voksne mennesker (Oktober) av Marie Aubert.

Prisen ble delt ut på Bleiker videregående skole 12. mars 2020.

Juryens begrunnelse er skrevet av Martha Volløyhaug fra Trondheim katedralskole og Christina Ødegård fra Nannestad vgs.