Juryens begrunnelse 2017

Storjuryen: Her er storjuryen samlet på scenen før vinneren kåres. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Storjuryen: Her er storjuryen samlet på scenen før vinneren kåres. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Les juryens begrunnelse for valg av vinnerbok

I tre intense måneder har vi lest og diskutert de åtte nominerte bøkene. Diskusjonene har gått heftig, og meningene har vært delte. Men det som har vært tydelig, er at de bøkene hvor vi har blitt godt kjent med mennesker, er de leseopplevelsene som har berørt og vært viktige. Under storjurymøtet var det de bøkene som traff følelsene hardt, hvor vi kjente oss igjen, men samtidig ble utfordret, som ble diskutert heftigst.

Årets vinner av Ungdommens Kritikerpris er en slik bok. Det er en bok som treffer alle generasjoner, om du er ung eller om du har levd en stund. Den er enkel å lese, men det er samtidig en kompleks bok med mange temaer.

Boka oppleves som veldig realistisk. Vi kjenner igjen karakterene fra virkeligheten. Flere av karakterene lever det såkalte «drømmelivet» med barn, gode jobber og stort hus på vestkanten. De lever livet slik samfunnet sier de skal gjøre. Men det er ikke nok. Drømmelivet skaper tomhet. Karakterene strever med voksenlivet. Utroskap, skilsmisse og foreldrerollen er temaer.

Men boka er ikke bare kritisk til foreldregenerasjonen. Alle tre generasjoner blir tatt på kornet. Ungdommene er late og har hele livet fått alt opp i fanget. Bestemora ville ikke lage skandale og ble når mannen var utro. Ingen i boka er fornøyde og vil ikke ha det livet en har. I boka stiller alle generasjonene det store spørsmålet: Hva er egentlig meningen med livet?

Hovedpersonen er bundet av rammene til det vanlige og normale livet, men bryter etter hvert med livet hun lever. Vi tenker det er en reaksjon på noe som skjer i samfunnet.

Måten boka er skrevet på oppleves som originalt. Den er overraskende og en vet ikke hvor det ender før en har lest den siste siden. Ved å la tre personer fortelle tre sider av samme sak oppleves historien nyansert. Livet er ikke svart hvitt. Det er viktig å se mange sider av en sak, og ha empati med de man ikke liker.

Romanen er mer tragisk enn morsom, men den bruker masse humor for å åpne opp de alvorlige temaene. Det satiriske gjør at vi blir truffet. Mange av oss tenker og reflekterer over samfunnet, verden og livet på nye måter etter å ha lest boka.

Boka treffer vår generasjon. Vi vil ikke havne i samme situasjonen som karakterene i boka, romanen forteller oss at alle må finne seg selv og tørre å være seg selv. Det er en samfunnskritisk og generasjonskritisk roman som gjør at vi tenker over livene våre og hva som virkelig er viktig i livet.

Vinneren av Ungdommens Kritikerpris 2017 er Nei og atter nei av Nina Lykke.