Hvem blir nominert til Ungdommens kritikerpris?

Panel: Thea Sundstedt Baugstø (f.v.), Ole Jacob Hoel og Hilde Slåtto avslører de nominerte til Ungdommens kritikerpris og diskuterer Bokåret 2021 på Sentralen onsdag 10. november.

Onsdag 10. november 2021 klokken 1900 offentliggjøres de nominerte bøkene til Ungdommens kritikerpris 2022.

Vi samler tre litteraturkritikere i Vinterhagen på Sentralen i Oslo for å snakke om de nominerte bøkene og bokåret vi snart legger bak oss. Nominasjonene strømmes direkte på vår Facebook-side klokka 1900

Gjennom bokåret 2021 har nominasjonsjuryen til Ungdommens kritikerpris lest alt som har kommet ut av norsk skjønnlitteratur for voksne. De åtte utvalgte bøkene skal nå leses av sju juryklasser i videregående skole. Vinnerboka blir offentliggjort 16. mars 2022.

I løpet av samtalen ser vi nærmere på hvorfor det var akkurat disse åtte bøkene som pekte seg ut, hvilke tendenser har kritikerne oppdaget og reflektert over, hva har gjort inntrykk og hva har ikke kommet med?

I panelet:
Thea Sundstedt Baugstø, litteraturviter og fast kritiker og skribent i Bokvennen Litterære Avis. Baugstø har sittet i årets nominasjonsjury til Ungdommens kritikerpris.

Ole Jacob Hoel, kulturjournalist og kritiker i Adresseavisen. Hoel satt i årets Brageprisjury og har i likhet med nominasjonsjuryen lest mye og bredt.

Hilde Slåtto, Foreningen !les og mangeårig kritiker i Dagsavisen og Vårt Land leder samtalen.

Arrangementet begynner klokka 1900 og foregår i Vinterhagen på Sentralen i Øvre Slottsgate 3. Gratis og åpent for alle!

– Nå er lærere og juryklasser spente på hva de skal lese de neste fire månedene. Det er dessuten alltid spennende å høre om årets juryarbeid og hvilke tanker kritikerne har gjort seg. Som del av en slik jury får man jo en unik oversikt over et helt bokår, sier prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les, Petra J. Helgesen.

Se Facebook-event her

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen. Ungdommens kritikerpris er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående skole.

Les mer om Ungdommens kritikerpris her 

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig over 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang.

Les mer om Foreningen !les her