Fra jorden roper blodet

Birger Emanuelsen Tiden 2014 3 anmeldelser

Juryens begrunnelse:

Det er en ære å dele ut Ungdommens Kritikerpris på vegne av de 180 elevene som har sittet i juryen.  Vi har lest og diskutert 8 bøker som alle har blitt likt på ulikt vis. Men en bok har skapt ekstra stor begeistring.

Gjennom hele vinnerboken er det en stemning som holder på oss lesere. Språket, bildene og handlingen skaper en uhygge. Spenningen ligger både i hva som har skjedd og hva som vil skje. Dette står i kontrast til et vakkert landskap og språk.

Vi kommer tett på karakterene og får innblikk i deres følelsesliv. Forfatteren skaper gode språklige bilder og trekker fram hendelser som vi ser klart for oss. Dette gjør at vi kjenner på karakterenes følelser. Det var en veldig intens leseopplevelse. Fortsatt lever boka i oss.

Fortellingen er godt bygd opp. Vi er fanget fra første side. Litt etter litt slipper forfatteren ut opplysninger så vi bare må lese videre. Det hele bygges opp til et dramatisk klimaks. Trådene samles og vi sitter igjen med spørsmål som gjør at vi i etterkant har fortsatt å tenke og snakke om karakterene og relasjonene. Historien krever meddiktning. Dette skaper et bånd mellom forfatter og leser, og gjør lesingen til en personlig og god opplevelse.

Boken skapte også gjenkjennelse. Vi kjenner oss igjen i hovedpersonen og i relasjonene. Vi kjenner igjen situasjoner fra barndommen. Og vi kjenner igjen familierelasjonene. Båndet mellom barn og foreldre er nok noe mange kan sette seg inn i. Her er det både gjenkjennelse og noe nytt å få innsikt i.

Både detaljene og helheten i boka er veldig bra. På storjurymøte var det flere som trakk fram enkeltsetninger som hadde berørt. Samtidig var alle enige om at alle bokens deler henger godt sammen.

Vinnerboken har skapt stort engasjement i klassene. Den er intens, spennende, vond, vakker og gripende. Dette er en bok alle burde lese.

Vinneren av Ungdommens kritikerpris 2015 er «Fra jorden roper blodet» av Birger Emanuelsen.

Prisen ble delt ut av Helene Granli fra Stange videregående skole

Nominasjonsjuryens begrunnelse:

I Fra jorden roper blodet forteller Birger Emanuelsen om Tallak, en mann som ikke er helt som de fleste andre – i slekt med Tusten fra Vesaas’ Fuglane, snarere. Å beskrive folk som har en helt annerledes innstilling til verden, er ikke lett. Det krever dyp psykologisk innsikt. Emanuelsen viser seg oppgaven moden. Fra jorden roper blodet henter sin tittel fra Bibelens historie om Kain og Abel, og mye i romanen har nok en slik ”dobbelt bunn”. Vi snakker med andre ord om et ganske komplekst verk, som krever leserens fulle oppmerksomhet. Enkelte elementer i historien blir bare subtilt antydet. Men det er mye å vinne på å fordype seg i denne romanen. Den omhandler vesentlige spørsmål som enkeltmenneskers psykiske egenart og taushet innad i familien, og har en særegen psykologisk nerve.

Legg inn din anmeldelse

Koble til Facebook for å få et bilde av deg selv

Foreningen !les forbeholder seg retten til å godkjenne og redigere anmeldelser. Anmeldelsene vil kunne bli sitert/brukt av Foreningen !les i andre sammenhenger. Epostadressen blir ikke vist offentlig. Les om hvordan skrive en anmeldelse her.

Jon Olav S. Gulbrandsen

Jon Olav S. Gulbrandsen

Skrevet 7. januar 2016 av Jon Olav S. Gulbrandsen på Lillestrøm VGs

Hvem er Tallak Nybuen?

Fra Jorden Roper Blodet er en prisvinnende roman som er skrevet av forfatteren Birger Emanuelsen, i 2014. Romanen oppleves som sjangeren drama fordi det er en fortelling som fenger leseren med en gripende historie og dype karakterer. Den engasjerende historien gir oss et innblikk i en familie fylt av mysterier og ubesvarte spørsmål.

Tallak Nybuen er ute og jakter en dag når han skyter et reinsdyr. Når natten kommer går han til en hytte som faren hans leide ut for å spørre om ly for natten. Her møter han Henrik, en tilsynelatende fremmed. De deler historier og igjennom disse blir vi kjent med Tallak sin fortid. Vi får vite mer om faren til Tallak, hans oppvekst og hvor liten Tallak sin verden er og alltid har vært.

Fra Jorden Roper Blodet starter in medias res, som jeg personlig ikke er vant med, men det skjerpet meg slik at jeg leste romanen fylt av innvendig spenning. Emanuelsen har lagt større fokus på naturskildringer enn drivende replikker og handlinger. Jeg satt ofte og tenkte på denne nydelige dalen Tallak levde i, og det er nettopp det Emanuelsen er så flink til. Han skaper bilder for leseren samtidig som man følger Tallak sin historie.

Romanen er mystisk, retrospektiv og uforutsigbar. Den krever leseren sitt fulle fokus. Fra Jorden Roper Blodet er et stort puslespill som man må fullføre på egenhånd. Som leser får du ikke alle bitene gitt, og det bygger opp den mystiske atmosfæren i romanen enda mer. De to bitene jeg slet mest med å finne var hvem moren var. Det andre jeg slet med var den siste handlingen; skuddet. Drepte Tallak det skadeskutte dyret, broren sin eller seg selv?

Jeg anbefaler Fra Jorden Roper Blodet til bok glade mennesker. Man bør ha en interesse for å sette seg inn i romanens handlingsforløp. Det er en intellektuelt krevende bok, og det krever vilje for å fullføre mesterstykket Fra Jorden Roper Blodet.


Mari Elise Dowerdock-Joynt

Mari Elise Dowerdock-Joynt

Skrevet 6. januar 2016 av Mari Elise Dowerdock-Joynt på Lillestrøm VGS

En gripende tekst og et viktig historie

Fra Jorden Roper Blodet er en roman skrevet av forfatteren Birger Emanuelsen, i 2014. Romanen er en dramatisk tekst, fordi den er bygget opp av direkte tale og replikker knyttet til karakterene. Fra jorden roper blodet er en roman rik på spenning, mysterier og kjærlighet. Selv om persongalleriet ikke er så stort, serverer boken oss en stor fortelling, om familie, sannhet og løgn, og om hvilke historier som former våre liv.
Tallak er en gutt som har vokst opp på en gård sammen med sin far. Når Tallak blir voksen og faren dør, begynner han å jakte igjen. På en jakt, skadeskyter Tallak en reinsdyrbukk og søker seg til stølen som faren har leid ut til en jeger ved navn Henrik. Gjennom tilbakeblikk får vi glimt av hvem Tallak var, hvem faren hans var, og deres forhold til hverandre.
Romanen fenger fra første side ved å starte in medias res. Det er en roman som først og fremst er fylt av vakre naturskildringer. Da jeg leste romanen, ble jeg nemlig hengt opp i disse vakre skildringene, nesten mer en selve handlingen i seg selv. Leseren får konkrete miljøskildringer og personskildringer, dette gjør at man lever seg inn i livet til Tallak.
Jeg nekter å si at handlingen var forutsigbar, fordi det var den slettes ikke. Leseren får servert historier og innblikk som man ikke forventer. Hemmeligheter om Tallaks mor og hvem hun var og hvorfor hun ikke var der er et eksempel på noe som bidrar til leserens nysgjerrighet. Romanens slutt er vakker på en grøssende måte, men likevel vakker. Om man ikke har et ekstra øye åpent, kan det være vanskelig å lese mellom linjene for å forstå hva som egentlig blir sagt. Jeg vil si at romanen ender med en åpen slutt, hvor leseren får tolke selv hva som har skjedd. Personlig likte jeg at man ikke fikk servert alle svarene, mange av de måtte man analysere selv.
Jeg opplevde boken som god. Birger Emanuelsen har skrevet en roman med en sterk handling og enda sterkere skildringer. Romanen bruker retroperspektiv noe som kan oppleves som forvirrende for leseren, men fortellingen er ikke klisjefylt, og den likner ikke en bok jeg har lest før. Den stod for seg selv og sin historie, en sterk historie. Språket var vakkert, enkelt og ikke altfor moderne. Det er litt usikkert hvilken tid Tallak befinner seg i, men det oppleves som ikke så altfor lenge siden. Språket i romanen er brukt godt. Istedenfor slang og moderne ungdomsspråk, har forfatteren valgt å utnytte språket til å legge vekt på miljøskildringene og personskildringene. Romanen er realistisk og det er noe som enkelt kunne skjedd i miljøer som finnes idag.
Birger Emanuelsen har ikke skrevet en roman som serverer deg alt på et fat, men han har mestret det å fortelle en historie med mysterier, tilbakeblikk, og mye å spekulere på, som sitter igjen etter du har lest boken. Hva skjedde med moren? Hva skjedde med Elisabeth? læreren til Tallak, som kanskje forsøkte å være en slags erstatning for Tallaks mor? Mest av alt stiller jeg meg selv spørsmålet: Hvem var det som egentlig tok imot skuddet?
Jeg anbefaler Fra Jorden Roper Blodet sterkt videre til ungdommer som liker bøker med spenning, men også bøker som får deg til å tenke, og ikke minst spekulere på det som er usagt.


Nora Gjestvang

Nora Gjestvang

Skrevet 18. desember 2015 av Nora Gjestvang på Lillestrøm Videregående Skole

En psykologisk ferd

Birger Emanuelsen kom ut med romanen ”Fra jordet roper blodet” i 2014, som han mottok Ungdommenskritikerpris 2015 for. (ungdommenskritikerpris.no) Den ble gitt ut av Tiden Norsk Forlag. Fra jorden roper blodet er en dramatisk, men allikevel en fredsommelig og konsentrert roman.

Tallak Nybuen skadeskyter et reinsdyr. Under jakten etter dette reinsdyret faller Tallak, og derfor han må søke tilflukt hos Henrik, en jeger som leier hytta til Tallaks far. Neste dag drar de begge ut i fjellet for å finne reinsdyret. Dette bringer frem minner fra Tallaks barndom, morens fravær, faren og han selv.

Fra jorden roper blodet er en fengende roman. Du henger godt med fra starten, hvor boka starter rett inn i en dramatisk handling. Spenningskurven er bygget opp slik at man må vente lenge på gode saker. Det fins et ordtak som sier ”hvis man venter på noe godt, så venter man ikke forgjeves”, og dette gjelder for Fra jorden roper blodet. Denne boken byr på overraskelser, en uforutsigbar handling og en uventet slutt. I min vanlige hverdag kom spørsmål som: ”hva vil skje videre?”, ”hvordan ender dette?” og ”blir jeg fornøyd med hvordan boka kommer til å ende?”. Jeg har flere ganger sagt at jeg ikke klarer å legge fra meg ulike bøker, men ”fra jorden roper blodet” klarte jeg rett og slett ikke å legge fra meg. Spenning, kjærlighet og alvor er tre elementer som virkelig får utspilt seg i boka.

Enkelte setninger gjør at det er lett å leve seg inn i handlingen. ”Tanken på å sitte og prate med et fremmed menneske fikk det til å gå en bekk av faen gjennom han, men han ristet det av seg, lukket øynene og sa til seg selv at dette var en god ting”. Emanuelsen skriver med en slik råskap som krydrer den indre spenningen og den indre kampen til Tallak. Boka fungerer bra som helhet. Det er en klar innledning, hoveddel og avslutning, hvor det gjennom hele handlingen bygges opp til en spenningstopp.

Fra jorden roper blodet er en roman utenom det vanlige. Den ligner ikke på noen andre bøker jeg har lest eller hørt om. Boken gir inntrykk, og den får deg til å se på vanlige hverdagslige hendelser med nye øyne. Tenk om dette hadde skjedd akkurat meg? Tenk om jeg hadde vært i samme situasjon? Romanen er så absolutt ikke en del av en trend, og den skiller seg ut i bokhylla.

Å lese mellom linjene er viktig når du leser ”Fra jorden roper blodet”. Ikke alt står svart på hvitt, og som overskriften sier så handler det mye om psykologi. Om du klarer å lese mellom linjene så er dette en lettlest bok. Det er en blanding av korte og lange setninger, som gjør romanen mer dynamisk, og dette er et positivt virkemiddel. Emanuelsen skriver med et spennende, moderne og realistisk språk som gjør det lettere for leseren å leve seg inn i handlingen. Språkbruken passer godt til bokens innhold.

Fra jorden roper blodet handler om at hemmeligheter som ligger i det skjulte, vil komme frem til slutt. Den langsomme oppbyggingen mot spenningstoppen vil jeg se på som både styrken og svakheten til romanen. Jeg vil absolutt anbefale denne boken videre, men jeg vil si den passer best i aldersgruppen 15 år og oppover. Jeg kan avslutte med noen stikkord som oppsummerer min opplevelse: gripende, troverdig, overraskende og rørende.

Bibliografi
(u.d.). Hentet fra http://ungdommenskritikerpris.no: http://ungdommenskritikerpris.no/laerersider/hvordan-skrive-en-anmeldelse/

Emanuelsen, B. (2014). Fra jorden roper blodet. Tiden Norsk Forlag.

ungdommenskritikerpris.no. (u.d.). Hentet fra ungdommenskritikerpris.no

[x] Lukk vindu
Mari Elise Dowerdock-Joynt

Mari Elise Dowerdock-Joynt

Skrevet 6. januar 2016 av Mari Elise Dowerdock-Joynt på Lillestrøm VGS

En gripende tekst og et viktig historie

Fra Jorden Roper Blodet er en roman skrevet av forfatteren Birger Emanuelsen, i 2014. Romanen er en dramatisk tekst, fordi den er bygget opp av direkte tale og replikker knyttet til karakterene. Fra jorden roper blodet er en roman rik på spenning, mysterier og kjærlighet. Selv om persongalleriet ikke er så stort, serverer boken oss en stor fortelling, om familie, sannhet og løgn, og om hvilke historier som former våre liv.
Tallak er en gutt som har vokst opp på en gård sammen med sin far. Når Tallak blir voksen og faren dør, begynner han å jakte igjen. På en jakt, skadeskyter Tallak en reinsdyrbukk og søker seg til stølen som faren har leid ut til en jeger ved navn Henrik. Gjennom tilbakeblikk får vi glimt av hvem Tallak var, hvem faren hans var, og deres forhold til hverandre.
Romanen fenger fra første side ved å starte in medias res. Det er en roman som først og fremst er fylt av vakre naturskildringer. Da jeg leste romanen, ble jeg nemlig hengt opp i disse vakre skildringene, nesten mer en selve handlingen i seg selv. Leseren får konkrete miljøskildringer og personskildringer, dette gjør at man lever seg inn i livet til Tallak.
Jeg nekter å si at handlingen var forutsigbar, fordi det var den slettes ikke. Leseren får servert historier og innblikk som man ikke forventer. Hemmeligheter om Tallaks mor og hvem hun var og hvorfor hun ikke var der er et eksempel på noe som bidrar til leserens nysgjerrighet. Romanens slutt er vakker på en grøssende måte, men likevel vakker. Om man ikke har et ekstra øye åpent, kan det være vanskelig å lese mellom linjene for å forstå hva som egentlig blir sagt. Jeg vil si at romanen ender med en åpen slutt, hvor leseren får tolke selv hva som har skjedd. Personlig likte jeg at man ikke fikk servert alle svarene, mange av de måtte man analysere selv.
Jeg opplevde boken som god. Birger Emanuelsen har skrevet en roman med en sterk handling og enda sterkere skildringer. Romanen bruker retroperspektiv noe som kan oppleves som forvirrende for leseren, men fortellingen er ikke klisjefylt, og den likner ikke en bok jeg har lest før. Den stod for seg selv og sin historie, en sterk historie. Språket var vakkert, enkelt og ikke altfor moderne. Det er litt usikkert hvilken tid Tallak befinner seg i, men det oppleves som ikke så altfor lenge siden. Språket i romanen er brukt godt. Istedenfor slang og moderne ungdomsspråk, har forfatteren valgt å utnytte språket til å legge vekt på miljøskildringene og personskildringene. Romanen er realistisk og det er noe som enkelt kunne skjedd i miljøer som finnes idag.
Birger Emanuelsen har ikke skrevet en roman som serverer deg alt på et fat, men han har mestret det å fortelle en historie med mysterier, tilbakeblikk, og mye å spekulere på, som sitter igjen etter du har lest boken. Hva skjedde med moren? Hva skjedde med Elisabeth? læreren til Tallak, som kanskje forsøkte å være en slags erstatning for Tallaks mor? Mest av alt stiller jeg meg selv spørsmålet: Hvem var det som egentlig tok imot skuddet?
Jeg anbefaler Fra Jorden Roper Blodet sterkt videre til ungdommer som liker bøker med spenning, men også bøker som får deg til å tenke, og ikke minst spekulere på det som er usagt.

Til toppen