Her er nominasjonene til Ungdommens kritikerpris 2018

Nominert: Dette er de nominerte bøkene til Ungdommens kritikerpris 2018. Nominasjonsjuryen har bestått av kritikerne Eivind Myklebust, Birgitte Bjørnøy og Kristian Wikborg Wiese.

Nominert: Dette er de nominerte bøkene til Ungdommens kritikerpris 2018. Nominasjonsjuryen har bestått av kritikerne Eivind Myklebust, Birgitte Bjørnøy og Kristian Wikborg Wiese.

Nominasjonslisten består av åtte aktuelle bøker og inneholder fem romaner, en novellesamling, et langdikt og en kortprosabok. Det er stor bredde i bøkene som 170 elever i videregående skole nå skal i gang med å lese og vurdere.

Pressemelding fra Foreningen !les torsdag 9. november 2017
Kontakt: Prosjektleder Bjarte Bakken, tlf.: 975 69 190

I går kveld ble nominasjonene til Ungdommens kritikerpris 2018 offentliggjort. Dette skjedde på et arrangement på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka i Oslo. Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen. Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående skole.

Nominasjonslisten består av åtte aktuelle bøker og inneholder fem romaner, en novellesamling, et langdikt og et prosaverk. Det er stor bredde i bøkene som 170 elever i videregående skole nå skal i gang med å lese og vurdere.

– Dette er et veldig morsomt utvalg bøker å sende ut til ungdomsjuryen. Årets nominerte er fulle av engasjement. Her er høy temperatur, alvor, men også mye humor. Det blir spennende å se hvordan bøkene engasjerer de unge leserne, sier Bjarte Bakken, prosjektleder for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les.

De nominerte er:
Demian Vitanza: Dette livet eller det neste (Aschehoug) – roman
Therese Tungen: Ein gong var dei ulvar (Aschehoug) – noveller
Olaug Nilssen: Tung tids tale (Samlaget) – roman
Jan Kjærstad: Berge (Aschehoug) – roman
Erlend O. Nødtvedt: Vestlandet (Aschehoug) – roman
Øyvind Rimbereid: Lenis plassar (Gyldendal) – langdikt
Lotta Elstad: Jeg nekter å tenke (Flamme) – roman
Aina Villanger: Baugeids bok (Oktober) – prosaverk

Blant forfatterne er det glede og stolthet over å bli nominerte til Ungdommens kritikerpris.

– Eg er veldig stolt av og glad for å vere nominert for andre gang, og eg er spent på korleis ei slik bok blir mottatt av unge lesarar, sier Olaug Nilssen som har skrevet romanen Tung tids tale.

– Det er spesielt gjevt – det er en ære – å bli nominert til Ungdommens kritikerpris. Det er stimulerende å tenke på at elever, fremtidens lesere, skal gi seg i kast med romanen min og si hva de mener om den, sier Jan Kjærstad som har skrevet romanen Berge.

Sju juryklasser i videregående skole skal i løpet av fire måneder lese og diskutere de åtte nominerte bøkene. Utdelingen er 14. mars 2018 på Sentralen i Oslo.

Årets juryklasser er:
Akershus: Lillestrøm vgs. (STA)
Finnmark: Alta vgs. (Musikk og drama)
Møre og Romsdal: Kristiansund vgs. (TAF)
Oslo: Oslo By Steinerskole (Humanist, litteratur fordypning)
Sør-Trøndelag: Rissa vgs. (ST)
Telemark: Kragerø vgs. (Idrett)
Vest-Agder: Kristiansand Katedralskole Gimle (STF)

Nominasjonsjuryen har bestått av kritikerne Eivind Myklebust, Birgitte Bjørnøy og Kristian Wikborg Wiese. Les juryens begrunnelser her.

Kontakt:
Bjarte Bakken
Prosjektleder for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les
Tlf.: 975 69 190
Epost: bjarte@foreningenles.no

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen.

Les mer på www.ungdommenskritikerpris.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997. Foreningen !les jobber for å fremme lesing I alle samfunnslag og er blant Norges fremste formidlere av litteratur til barn, ungdom og voksne. Foreningen !les står bak prosjekter som bl.a. tXt-aksjonen, Ungdommens kritikerpris, Uprisen, Bokslukerprisen og Tid for ti. Foreningen !les fyller i år 20 år. Tidligere i år mottok Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget, og Foreningen !les ble også nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018.

Les mer på www.foreningenles.no