Ungdommens kritikerpris: – En stor og viktig pris

Juryelever: Andrine fra Strinda videregående og Jøran fra Stavanger offhsore er med i storjuryen. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Juryelever: Andrine fra Strinda videregående og Jøran fra Stavanger offhsore er med i storjuryen. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

– Det har vært kjekt å lese og vite at vår stemme betyr noe. Det sier storjurymedlemmene Jøran fra Stavanger offshore tekniske skole og Andrine fra Strinda videregående skole i Trondheim.

Bak lukkede dører på Sentralen i Oslo sitter nå to elever fra hver av de syv juryklassene i Ungdommens kritikerpris og diskuterer åtte norske skjønnlitterære voksenbøker utgitt i 2016. Før dagen er omme skal juryen har diskutert seg fram til en vinnerbok. Foreningen !les fikk en kjapp prat med to av juryeelevene.

– Ja, nå sitter vi og diskuterer hvilken bok vi synes skal vinne prisen. Det er mange gode diskusjoner, sier Andrine.

– Klassene har mange av de samme bøkene som favoritter, men det er uenighet om hvilken bok som skal vinne, selv om to har pekt seg spesielt ut, legger Jøran til.

Andrine går i 2. klasse på Strinda videregående skole i Trondheim. Hun har storkoset seg med arbeidet i Ungdommens kritikerpris.

– Vi var heldige som ble plukket ut til å være med. Det er gøy å gjøre noe annet enn å bare sitte på skolebenken og se læreren undervise, sier hun.

For Jøran og elevene på Brønnteknikk var det litt annerledes.

– Det kom som et sjokk på oss med engang. Men jeg må innrømme at det har vært kjekt og interessant å være en del av Ungdommens kritikerpris, sier han.

Både Andrine og Jøran har økt engasjementet sitt for lesing og interessen for norsk samtidslitteratur som en del av prisarbeidet.

– Jeg har oppdaget at det er spennende å lese bøker. Jeg ser at jeg trives med det og liker det godt. Det er fint å sitte å lese og slappe av. Jeg kommer til å fortsette å lese, men kanskje ikke så mange bøker på så kort tid, sier hun.

– Ja, og så får vi jo innsikt i hvordan forskjellige forfattere tenker, og ser at de alle har ulike måter å skrive fram sine historier på, påpeker Jøran.

Begge har lest samtlige nominerte bøker og selv om det gikk bra, var det noen utfordringer.

– Jeg synes det var vanskelig å lese tunge bøker som for eksempel Angiveren av Terje Holtet Larsen, sier Andrine.

Dammyr av Victoria Kielland, sier Jøran.

– Den var ikke særlig lang, men jeg opplevde den som tung. Det var faktisk den første boka jeg leste på norsk, tidligere har jeg bare lest på engelsk og helst fantasy. Samtidig var det ei fascinerende bok, legger han til.

Storjuryen: Her er elevene i storjuryen samlet på Sentralen i Oslo for å avgjøre hvem som vinner Ungdommens kritikerpris 2017. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Storjuryen: Her er elevene i storjuryen samlet på Sentralen i Oslo for å avgjøre hvem som vinner Ungdommens kritikerpris 2017. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Som juryklasse leste klassene på skolen i norsktimene, men en del lesing på fritiden måtte også til for at flere av elevene skulle komme gjennom de åtte nominerte.

– Det ble en del lesing utenom skolen, ja. Vi startet med å lese i grupper, og fikk to uker på oss på en bok. Etter det kunne vi lese hva vi ville og bruke den tiden vi ønsket, sier Andrine.

– Personlig leste jeg ikke på fritida, men flere av de andre i klassen gjorde det. I begynnelsen leste vi det vi ønsket, men etter hvert måtte vi settes oss mål og ha lest fire bøker innen en bestemt tid. Da ble vi belønna med pizza, forteller Jøran.

Torsdag neste uke deles prisen ut på Sentralen i Oslo. Andrine og Jøran gleder seg til det.

– Jeg ser frem til å komme til Oslo med klassen og få møte forfatterne, sier Andrine.

– Ja, hvis vi kommer gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, undrer Jøran.

– Vi har brukt å lese vinnerne av Ungdommens kritikerpris og læreren vår har alltid hatt lyst til å ha med en klasse i prisen. Så det er kult for henne at vi ble med i år og får reise til Oslo sammen, sier Andrine.

– Jeg gleder meg til å treffe forfatteren av Dammyr. Hun virker som en interessant person å snakke med.

Både Andrine og Jøran vil anbefale andre klasser om å søke om å være juryklasser til neste år.

– Klasser bør absolutt søke. Det er artig, du møter nye folk, får lese bøker, og det er noe helt annet enn vanlig undervisning. Det har vært interessant å jobbe på egenhånd også, sier Andrine.

– Jeg anbefaler andre yrkesfagsklasser til å søke. Du leser i norsktimene og lærer like mye av det som å jobbe med oppgaver. Det gir deg en forståelse av språket og det at du får lese forskjellige bøker er både kjekt og interessant, mener Jøran.

De nominerte er:
Nina Lykke: Nei og atter nei. Oktober
Vigdis Hjorth: Arv og miljø. Cappelen Damm
Thomas Marco Blatt: Varsjøen. Kolon
Kjartan Hatløy: Den kvite vegen: stemningar frå Salbu. Oktober
Gro Dahle: Søster. Cappelen Damm
Terje Holtet Larsen: Angiveren. Oktober
Victoria Kielland: Dammyr. No Comprendo Press
Inghill Johansen: Bungalow. Oktober

Årets juryklasser er:
Akershus: Bjertnes, 2. klasse STF
Sør-Trøndelag: Strinda, 2. klasse STF
Finnmark: Kirkenes, 2. klasse, Helse og oppvekst
Hordaland: Knarvik – Hordaland, 2. klasse STF
Hedmark: Hamar katedralskole, 2. klasse STF
Rogaland: Stavanger offshore, 2. klasse, Brønnteknikk
Aust-Agder: Møglestu, 1. klasse STF

Ungdommens kritikerpris deles ut på Sentralen i Oslo torsdag 9. mars klokken 1400.